Strona główna forum  Ostatnie posty  poolbilard.pl

Forum bilardowe

FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 
14.1......."nie lubię jej/ nie jest ciekawa"...
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona główna forum -> Zasady gry w bilard
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Autor

Wiadomość

Bartol3
Dziewiątka
Dziewiątka

Bartol3 is offline 

więcej info »

PostWysłany: Wto Lip 20, 2010 11:53 am    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

ja zrozumialem ze chodzi o pierwsze rozbicie

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG

pwarych
Trójka
Trójka

Klub: Frame, Tago, Dziewiątka
Gra od: 2009 r.

pwarych is offline 

więcej info »

PostWysłany: Wto Lip 20, 2010 7:58 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

matecki napisał -

UMIEJĘTNOŚCI przede wszystkim. Jak się je ma to nie trzeba wierzyć, tylko wbijać.

Nie zgodzę się z tym
Autor pewnej strony napisał -
Podobnie ze sportowcami. Czy najpierw człowiek osiąga mistrzostwo świata w jakiejś dyscyplinie, a dopiero potem WIERZY w to, że może osiągnąć mistrzostwo świata, czy też odwrotnie - najpierw WIERZY, że może osiągnąć swój cel, a potem do niego dąży i osiąga?

Myślę, że najpierw się wierzy.

I dalej
Słyszałem kiedyś o syndromie drugiego miejsca - są sportowcy, którzy mimo swojego świetnego przygotowania zawsze zajmują drugie miejsce, nigdy pierwsze. Psycholodzy pomagają tym sportowcom UWIERZYĆ, że są w stanie osiągnąć pierwsze miejsce - zdejmują im niejako blokadę pełnego sukcesu.

I dalej autor napisał
Po wielu latach miałem okazję rozmawiać z trzykrotnym mistrzem świata w trikach bilardowych - Bogdanem Wołkowskim, powiedział on do mnie, że najważniejsze w bilardzie jest uwierzenie w to, że stanie się to, co się postanowi, a potem utrzymanie tego stanu wiary podczas uderzenia bili. Osoba, która to lepiej potrafi, staje się automatycznie zwycięzcą.

(Podkreślenia i pogrubienia moje -pwarych)

Tak to więc wiara w zwycięstwo przy podobnych umiejętnościach tworzy zwyciężcę.
Bo jak wytłumaczyć, to, że przy meczu do pięciu przy stanie 0:2 niektórzy staczają się po równi pochyłej, a inni potrafią wygrać 5:2?
To to co mówimy do siebie w takich chwilach, a nie umiejętności, pozwalają nam wygrać, albo powodują naszą przegraną.
Wiara (lub jak kto woli głębokie przekonanie), że jesteśmy w stanie coś zrobić ma kolosalny wpływ na nasze umięjętności.

Na nic nasze umiejętności, kiedy zwątpimy.
Użytkownik KillBil ma motto, z którym się zgadzam całkowicie.
Bilard? - 90% to gra w głowie, a 10% na stole

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG

matecki
Czwórka
Czwórka

Klub: Fugit Kielce
Gra od: 2003 r.

matecki is offline 

więcej info »

PostWysłany: Sro Lip 21, 2010 12:33 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

pwarych napisał:

Wiara (lub jak kto woli głębokie przekonanie), że jesteśmy w stanie coś zrobić ma kolosalny wpływ na nasze umięjętności.

Może mieć wpływ na wynik i grę, ale nie wpłynie na umiejętności.
A że nastawienie psychiczne ma ogromny wpływ na wynik to jasna sprawa. Chodziło mi o to, że najpierw trzeba mieć jakieś umiejętności, dopiero na ich podstawie buduje się pewność gry i wiarę w zwycięstwo.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG

pejo154
Ósemka
Ósemka

Gra od: 1996 r.

pejo154 is offline 

więcej info »

PostWysłany: Sro Lip 21, 2010 2:48 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

Upraszczając:

wiara bez umiejętności na niewiele się zda, umiejętności bez wiary w siebie też niewiele pomogą. Najlepiej mieć i jedno i drugie - w myśl starej prawdy, że lepiej być zdrowym i bogatym niż odwrotnie... Wink

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Executor
Ósemka
Ósemka

Executor is offline 

więcej info »

PostWysłany: Pią Lip 23, 2010 8:37 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

Moje zdanie jest takie, jak z Tomb Raiderem (gra oczywiscie). Jesli ktos nie lubi grac w Tomb Raidera, to po prostu nie potrafi przejsc tej gry.

TAka sama sytuacja z 14/1.

Trudna gra, ale za to najciekawsza, daje najwieksze efekty poprawy gry. Mozna przegrywac wieloma punktami a jednym podejsciem zakonczyc mecz.

Troszke niesprawiedliwa na najwyzszym poziomie swiatowym, ale to juz rzadkosc.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG

pwarych
Trójka
Trójka

Klub: Frame, Tago, Dziewiątka
Gra od: 2009 r.

pwarych is offline 

więcej info »

PostWysłany: Nie Lip 25, 2010 10:27 am    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

Kiedyś nie lubiłem pewnych ćwiczeń, ale je wykonywałem i po jakimś czasie je polubiłem, bo zaczęły mi wychodzić. A może zaczęły mi wychodzić najpierw i dlatego je polubiłem. Nie pamiętam już.

Podążając logiką TOMB RAIDERA.
Czy jeśli nie lubię 14/1, bo mi sprawia trudność i mnie frustruje, to oznacza, że nigdy już nie będę dobry w 14/1?

Czy mam sobie dać spokój z 14/1 na zawsze?

Czy ludzie, którzy lubią 14/1 (ale nie mogą jej przejść) będą dobrzy w tę grę?

Czy przyjemność z gry w 14/1 jest w jakiś sposób uwarunkowana genetycznie?

Czy jeśli ktoś nie lubi 14/1, ale uparcie trenuje i w czasie tego treningu w pewnym momencie zaczyna ją lubić troszkę, to jest nadzieja na bycie dobrym w 14/1?

Skoro ćwiczenie brain washing jest dla mnie w tym momencie ciężkie, frustrujące i zniechęcające (i nie do przejścia) - to czy powinienem przestać, bo i tak nic z tego nie będzie? Czy może troszkę jeszcze się wstrzymać z decyzją i poćwiczyć z kilka tygodni?

Pytania są oczywiście retoryczne i z przymróżeniem oka.

Moje zdanie jest przeciwne - wszystko jest trudne, zanim stanie się proste.

Przechodzę całego HITMANA cz.1 i jestem przekonany, że 14/1 jest bardziej powiązane z grą HITMAN niż TOMB RAIDER.
Uważam, że jeżeli ktoś nie lubi grać w HITMANA cz.1, to po prostu nigdy nie zrobi parti z kija.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG

logyz
Ósemka
Ósemka

logyz is offline 

więcej info »

PostWysłany: Pon Sie 16, 2010 12:34 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

w gry komputerowe od dluzszego czasu juz nie gram, wiec srednio rozumiem wasze analogie, ale moze wystarczy zaczac trenowac poszczegolne elementy gry w 14 a nie poprostu w nia grac?

nie znam dobrego zawodnika, ktory nie lubi i nie umie grac w 14, wiec i tak to kazdego czeka jesli ma ambicje.

czytaj o bilardzie w wykonaniu trójmiejskim, polskim oraz swiatowym

bilardowe relacje video

Adasp
Trójka
Trójka

Adasp is offline 

więcej info »

PostWysłany: Wto Sie 17, 2010 8:03 am    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

pwarych napisał:

Czy ktoś z Was mógłby na początek poratować mnie i podpowiedzieć z jakiego punktu najlepiej rozbijać, z jaką mniej więcej siłą i przede wszystkim w który rząd czy też między które bile mam uderzyć, żebym miał szansę zastać na stole sytuację nie beznadziejną, tzn inną niż stos posklejanych bil i brak perspektyw. Dziękuję.
.

Osobiście polecam na początek "Bilard nowoczesny" R.Eckerta jest tam rozdział poświęcony 14-1 dający dużo podstawowej wiedzy na temat taktyki, rozbić itd. Na pewno wyjaśni Ci wiele wątpliwości dotyczące tej wspaniałej odmiany.

Od siebie mogę dodać jedynie, że w większości wypadków (bywają oczywiście wyjątki od reguł) ta gra wymaga poświęcenia jej sporo czasu, w szczególności na początku przygody z nią aby odnosić "sukcesy" i czerpać przyjemność z gry.

pozdrawiam i życzę cierpliwości

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona główna forum -> Zasady gry w bilard Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: