Strona główna forum  Ostatnie posty  poolbilard.pl

Forum bilardowe

FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 
14.1......."nie lubię jej/ nie jest ciekawa"...
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona główna forum -> Zasady gry w bilard
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Autor

Wiadomość

Edi/Fast/Felson
Dziewiątka
Dziewiątka

Edi/Fast/Felson is offline 

więcej info »

PostWysłany: Pią Wrz 19, 2008 3:35 pm    Temat postu: 14.1......."nie lubię jej/ nie jest ciekawa"...

Odpowiedz z cytatem

....- częste opinie amatorów.
W związku z pojawieniem się w innym dziale tematu ("zapisy na pol-tour") o 14.1. Chciałem zapytać was o opinię na temat gry w 14.1.
Chodzi mi o takie aspekty tej gry jak technika, taktyka i psychika. Wiadomą rzeczą jest że jest to gra nie lubiana (także nieznana) wśród amatorów, uwielbiana przez "profesjonalistów". Co wy o niej sądzicie, jakie macie zdanie na temat:
1) techniki: np. duża ilość zagrań typu lekkie uderzenia zbite, z niewielkim przesunięciem/pozycjonowaniem CB na kolejną pozycję, użycie "łuku cofki" lub "łuku ścigacza" w celu lepszego rozbicia sobie trójkąta po niedokładnym pozycjonowaniu CB na break bilę.
2) taktyki: duża ilość odstawnych, w zasadzie największa spośród najpopularniejszych gier bilardowych, w dodatku częste i chyba najskuteczniejsze odstawianie CB na "sklejkę"/press z trójkątem.
3) psychiki:"obudzenie się do gry"/ utrzymanie wysokiego poziomu skuteczności wbijania po długiej absencji przy stole/ grze przeciwnika, "mocna psychika" potrzebna w celu odrabiania często dużych strat punktowych.
etc.
To sa tylko krótkie przykłady, rozwińcie się w temacie.
(przepraszam jeśli temat jest nie w tym dziale co trzeba- miałem dylemat gdzie go umieścić)

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Bartol3
Dziewiątka
Dziewiątka

Bartol3 is offline 

więcej info »

PostWysłany: Pią Wrz 19, 2008 8:14 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

mnie osobiscie 14 . 1 przypomina troche snookera w grze=) wiez ze to moglo glupio zabrzmiec ale chodzi mi wlasnie o to lekkie pozycjonowanie Very Happy kijem snookerowym gra mi sie w nie lepiej=)

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG

Cooba
Ósemka
Ósemka

Gra od: 2007 r.

Cooba is offline 

więcej info »

PostWysłany: Pią Wrz 19, 2008 8:17 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

Mimo. iż jestem kompletnym amatorem lubię tę (tą?) odmianę bilarda ze względu właśnie na bardziej rozwiniętą grę taktyczną, aniżeli w przypadku 8ki tudzież 9tki.

Bartol3
Dziewiątka
Dziewiątka

Bartol3 is offline 

więcej info »

PostWysłany: Pią Wrz 19, 2008 8:19 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

ja tylko nie lubie w tej grze tego ze niewiem kiedy tak naprawde podejde do stolu=( i jak sie dostaje baty to mozna w depresje wpasc:D

Mort
Czwórka
Czwórka

Gra od: 2005 r.

Mort is offline 

więcej info »

PostWysłany: Pią Wrz 19, 2008 10:16 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

A mnie strasznie meczy ta gra psychicznie. Szzegolnie chodiz mi o sytuacje gdy chce rozbic trojkat i rozwalam go po calym stole, no ale oczywiscie swojej bili nie trafiam. Jako amatora ( "brejk" ok 40) strasznie mnie to wkur.. i pozniej juz ciezko jest mi sie skoncentrowac. W ogole wydaje mi sie ze 14/1 wymaga chyba innego rodzaju koncentracji niz gra w 8 cyz 9. Czasami uda mi sie zagrac calkiem poprawnie pare setow w 9 a pozniej jak gram od razu w 14/1 to nic nie idzie :/

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

pejo154
Ósemka
Ósemka

Gra od: 1996 r.

pejo154 is offline 

więcej info »

PostWysłany: Pią Wrz 19, 2008 11:38 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

Mort napisał:
Czasami uda mi sie zagrac calkiem poprawnie pare setow w 9 a pozniej jak gram od razu w 14/1 to nic nie idzie :/

No właśnie! Według mnie ta odmiana jest świetną grą treningową. Kiedyś słyszałem opinię jakiegoś gracza niemieckiego, że jeżeli nie masz czasu na trening z układami i ćw. technicznymi to graj w 14/1 - bo masz tam wszystko. I dlatego proponuję abyś spróbował odwrotnie. Przed każdą grą w 9 lub 8 zagraj 3-4 ramki 14/1 - jest to świetna "rozgrzewka". Ja gram tak zawsze z tym, że przed grą w 9 gram kilka partii Rotation. Zawsze potem jest łatwiej (przynajmniej mi się tak wydaje).

zdziwiony
Dwójka
Dwójka

zdziwiony is offline 

więcej info »

PostWysłany: Pon Wrz 29, 2008 8:06 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

świetna gra Very Happy moim zdaniem jeżeli umiesz grać w 14.1 bedziesz umiał w pozostałe

pwarych
Trójka
Trójka

Klub: Frame, Tago, Dziewiątka
Gra od: 2009 r.

pwarych is offline 

więcej info »

PostWysłany: Czw Lip 15, 2010 8:38 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

Prócz ćwiczeń, 14.1 wybrałem jako grę na trening, ze względu na wszechstronność tej gry.
Mam jednak z tą grą nie lada problem. Wiem, że początki są trudne, ale gra mnie chyba przerosła.
Próbowałem rozbijać na różnorakie sposoby i albo wpada mi biała do łuzy, albo sam sobie robię odstawną (aż mi wtedy siebie szkoda), albo rozbijam tak, że z rozdziawioną japą i opadniętymi rękami patrzę na ten zlepek bil
(i płakać mi się chcę, bo nie mam co wbić)
Czy ktoś z Was mógłby na początek poratować mnie i podpowiedzieć z jakiego punktu najlepiej rozbijać, z jaką mniej więcej siłą i przede wszystkim w który rząd czy też między które bile mam uderzyć, żebym miał szansę zastać na stole sytuację nie beznadziejną, tzn inną niż stos posklejanych bil i brak perspektyw. Dziękuję.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG

pwarych
Trójka
Trójka

Klub: Frame, Tago, Dziewiątka
Gra od: 2009 r.

pwarych is offline 

więcej info »

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 7:24 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

Jestem po kilku już godzinach treningu z udziałem gry 14.1.
Oto, co zauważyłem. Rozbijam, lekko uderzając w czołową bilę trójkąta. Bile rozsypują się leniwie - większość przeważnie zostaje na jednej połowie boiska.
Straszny ścisk i tłok. Początkowa bezradność i panika ustąpiła miejsca zaciekawieniu.
Bo dopiero, gdy na spokojnie podejdę do układu bil i tak im się poprzyglądam, to nie wygląda to tak strasznie jak pisałem wcześniej.
Zaczynam odkrywać wiele możliwości kombinacji (biała uderza o pierwszą bilę, pierwsza o drugą i druga wpada), których zagranie nie jest tak ryzykowne i trudne, jak przy większych odległościach.
Co więcej, przy tak bliskich odległościach między bilami - spora ilość kombinacji wychodzi. To budzi niedowierzanie - JAK TO? TO TAK MOŻNA? I TO NIE TAKIE TRUDNE?
Dodatkowo, gdy tracę już nadzieję, że po kolejnej bili uda się coś wbić, nagle biała bila odbija się (w danej chwili częściej to fart) od zagrywanej i pięknie uderza w pozlepiane bile i znów GĘBA SIĘ ŚMIEJE.
W 14.1 naprawdę przydaje się WIARA i głębokie przekonanie, że układ na stole jest jedynie przejściowy.
Gra ta, jak ktoś na forum już napisał - naprawdę przypomina snookera.
Jakież trzeba mieć nerwy, żeby grać w snookera, gdzie jeden błąd kosztuje partię.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG

Bartol3
Dziewiątka
Dziewiątka

Bartol3 is offline 

więcej info »

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 8:55 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

1. Tu tez blad kosztuje partie
2. Rozbijaj lekko z gora to biala rozbije klincz i bedziesz mial male odleglosci:)

matecki
Czwórka
Czwórka

Klub: Fugit Kielce
Gra od: 2003 r.

matecki is offline 

więcej info »

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 9:45 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

pwarych napisał:
WIARA

UMIEJĘTNOŚCI przede wszystkim. Jak się je ma to nie trzeba wierzyć, tylko wbijać.

pwarych napisał:

Jakież trzeba mieć nerwy, żeby grać w snookera, gdzie jeden błąd kosztuje partię.

W snookerze na ogół dużo łatwiej się odstawić.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG

bilardkaz
Piątka
Piątka

bilardkaz is offline 

więcej info »

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 9:47 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

czy? 14.1 to nie gra amatorów
14 uderzeń 1 trafiony

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

wojt
admin

Gra od: 1994 r.

wojt is offline 

więcej info »

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 10:13 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

bilardkaz napisał:
czy? 14.1 to nie gra amatorów
14 uderzeń 1 trafiony

Zalezy w czyim wykonaniu. Jeden blad moze kosztowac caly mecz.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

pejo154
Ósemka
Ósemka

Gra od: 1996 r.

pejo154 is offline 

więcej info »

PostWysłany: Wto Lip 20, 2010 11:42 am    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

pwarych napisał:
...Rozbijam, lekko uderzając w czołową bilę trójkąta. Bile rozsypują się leniwie - większość przeważnie zostaje na jednej połowie boiska...

... W 14.1 naprawdę przydaje się WIARA i głębokie przekonanie, że układ na stole jest jedynie przejściowy....

Po pierwsze, mam nadzieję, że wiesz w którą bilę celuje się przy rozbiciu w 14/1.
A po drugie w tej grze tak na prawdę przydają się umiejętności pozycjonowania białej. Wiara i przekonanie przychodzą później.... Smile

wojt
admin

Gra od: 1994 r.

wojt is offline 

więcej info »

PostWysłany: Wto Lip 20, 2010 11:49 am    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

Dodam tylko, ze rozbicie otwierajace mecz nie powinno rozbic trojkata... warunek do spelnienia to dwie bile musze sie odbic od bandy.

W celach trenigowych oczywiscie mozesz cwiczyc takie "rozbicie", ale najczesciej po prostu ustawiasz "brejkowa" bile i wbijasz ja jednoczesnie rozbijac trojkat biala.

P.S.
mozna tez rozpoczac mecz agresywnie meldujac narozna bile

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona główna forum -> Zasady gry w bilard Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: