Strona główna forum  Ostatnie posty  poolbilard.pl

Forum bilardowe

FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 
Doradzcie co lepsze

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona główna forum -> Stoły bilardowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Autor

Wiadomość

radzioszka
Jedynka
Jedynka

Gra od: 2010 r.

radzioszka is offline 

więcej info »

PostWysłany: Sro Lip 14, 2010 6:19 pm    Temat postu: Doradzcie co lepsze

Odpowiedz z cytatem

Witam
Przymierzam się do kupna stołu bilardowego i mam kilka pytań.
Jestem kompletnym amatorem i stół ma mi służyć jedynie dla zabicia czasu lub do gry ze znajomymi.
1.Czy warto kupować stół z blatem kamiennym czy wystarczy z MDF-em?
2. Pomieszczenie, w którym ma stać znajduje się na 1 piętrze ( mieszkam w domu jednorodzinnym) dlatego się zastanawiam czy może tam stać stół z kamiennym blatem. I raczej będzie to 9ft ewentualnie 8ft.
3. Nawiązując do poprzedniego pytania czy może stać na drewnianych panelach, czy musiałbym kupować specjalnie dywan?
4. Pokój ma wymiary 8.5m x 3.41m i jest w kształcie prostokąta, 2 krótsze boki to skosy i zastanawiam się czy będzie wystarczająco dużo miejsca na
9-tkę?
Proszę o pomoc i wyrozumiałość, nie mam zbyt dużo doświadczenia w tym temacie.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG

miko1313
Czwórka
Czwórka

Klub: Arena/ Vegas
Gra od: 2008 r.

miko1313 is offline 

więcej info »

PostWysłany: Czw Lip 15, 2010 8:00 am    Temat postu: Re: Doradzcie co lepsze

Odpowiedz z cytatem

radzioszka napisał:

4. Pokój ma wymiary 8.5m x 3.41m i jest w kształcie prostokąta, 2 krótsze boki to skosy i zastanawiam się czy będzie wystarczająco dużo miejsca na
9-tkę?

Pomieszczenie musi miec min 4,5 metra czyli 3,41 to sporo za malo, szerokosc trzeba obliczac nastepująco: szerokość pola gry +2*długość kija wtedy otrzymasz min wymiary

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG WP Kontakt

seba
Piątka
Piątka

Gra od: 1987 r.

seba is offline 

więcej info »

PostWysłany: Czw Lip 15, 2010 8:15 am    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

Co do szerokości to masz faktycznie za mało, co do płyty to jak nie będziesz miał kamienia pod suknem , to wrażenie z gry będzie takie jak jazda mercedesem bez opon, na samych felgach.
Podstawą gry w bilard jest możliwość kontroli bili , a jak ją kontrolować gdy po zagraniu bila porusza się po stole po własnych nieprzewidywalnych torach, jest jeszcze wiele innych minusów jak za mała masa stołu itp. ale na tym forum nie raz jest to opisane - tylko poszukać.
Co do dywanu - raczej nie polecam, dość długo dywan jest elestyczny pod stopką co powoduje niewielkie zmiany w wypoziomowaniu po oparciu się o stoł .
Orientacyjny cięzar przy stole na 4 nogach - nacisk na stopę
8 ft - ok 65kg płyta 1 częściowa, 80kg płyta 3 częściowa
9ft - ok 100kg
musisz sprawdzić w projekcie z tego co pamiętam ostatnio sprwdzałem klientowi i np. strop z ceramzytów miał wytrzymałość na poziomie 160kg/m2 ale podobno to najsłabsze stropy - postawiłem u niego 8ft.

Pozdro Seba

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

radzioszka
Jedynka
Jedynka

radzioszka is offline 

więcej info »

PostWysłany: Czw Lip 15, 2010 3:12 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

samego pokoju już nie poszerzę ale myślę, że można dokupić w tym przypadku krótsze kije aby ściana za bardzo nie przeszkadzała w grze, i czy są w sprzedaży stoły z kamiennym blatem tak za mniej więcej 3.5 tyś.? Patrzyłem na allegro i takie właśnie stoły znajdywałem za 7-8 tyś.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG

filiptttt
Dwójka
Dwójka

filiptttt is offline 

więcej info »

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 3:31 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

czyli plyta mdf będzie się wyginać? Bo jeśli nie to jaki to ma wpływ na prowadzenie bili? przecież to zelży od sukna, bo biała nie dotyka plyty Confused

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

bilardoholik
Ufok

Klub: Amator
Gra od: 1998 r.

bilardoholik is offline 

więcej info »

PostWysłany: Wto Lip 20, 2010 10:08 am    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

Bzdura.Płyta jest najważniejsza.Sukno oczywiście ma duże znaczenie,ale kupowanie stołu z mdf to jak to motoryzacyjnie ujął seba kupowanie mercedesa z kołami od furmanki.Kamień to kamień.Jest stabilny,nie odkształca się i kule wykonane z aramithu reagują na nim tak jak trzeba na wszelakie rotacje.Panowie w ogóle nie kombinujcie-to bez sensu.No i od razu dodam,że jeśli warunki klimatyczne w pomieszczeniu będą zmienne w zależności od pór roku,to koniecznie trzeba doinwestować w stół zakładając bandy arthemis które nie są z gumy a z kauczuku,więc nie będą po roku czy dwóch już oszukiwać i tłumić uderzeń,bo guma jak wiadomo reaguje na temperaturę.Kontynuując wątek samochodowy to jak z oponami letnimi i zimowymi...nie ma opcji uniwersalności.Pozdrawiam Very Happy

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG

wojt
admin

Gra od: 1994 r.

wojt is offline 

więcej info »

PostWysłany: Wto Lip 20, 2010 10:43 am    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

kombinowanie z krotkimi kijami tez odradzam - jesli nie ma dostatecznie duzo miejsca na normalne kije to mnie osobiscie krew zalewa...

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

RobertB
Jedynka
Jedynka

RobertB is offline 

więcej info »

PostWysłany: Sro Sie 04, 2010 5:10 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

Zdecydowana wiekszość porad jest dobra i należy je uwzględnić razem, tak wielkość stołu i tu 8-semka będzie nawet zbyt duża i kije także z tych mniejszych. Podane wcześniej wyliczenie wielkość stołu +2*wielkość kija to strzał w dziesiątkę. Co do dywanu to raczej nie, jeśli chcesz zabezpieczyć parkiet i zapewnić wiecej ciszy to w ostateczności podkładki z twardego filcu pod stopy stołu. Pamietać należy, że te będą się uginały i tym samym wpłyną na ustawienie stołu, który trzeba będzie po pewnym czasie na nowo ustawić/poziomować. Dywanu nie polecam. Zdecydowanie jednak podpowiadam - płyta kamienna, inne rozwiązania można odstawić na margines.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG

bilardkaz
Piątka
Piątka

bilardkaz is offline 

więcej info »

PostWysłany: Czw Sie 05, 2010 1:02 am    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

RobertB napisał:
Cytat:
Dywanu nie polecam
możesz to bardziej uzasadnić naprawdę jestem ciekaw dla czego

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona główna forum -> Stoły bilardowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: