Strona główna forum  Ostatnie posty  poolbilard.pl

Forum bilardowe

FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 
"POWIEDZ CO POTRAFISZ"- TEST POZIOMU GRY

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona główna forum -> Wolna amerykanka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Autor

Wiadomość

Edi/Fast/Felson
Dziewiątka
Dziewiątka

Edi/Fast/Felson is offline 

więcej info »

PostWysłany: Wto Sie 14, 2007 9:59 pm    Temat postu: "POWIEDZ CO POTRAFISZ"- TEST POZIOMU GRY

Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich forumowiczów, odnośnie mojego pytania w moim poprzednim poście: http://forum.poolbilard.pl/viewtopic.php?t=268&highlight= ,co do klasyfikowania się amerykańskich bilardzistów w danym (okeślonym) poziomie umiejętności (mają jakąś skalę, chyba od 1-8 lub 1-10) dogrzebałem się do czegoś podobnego, ale niezupełnie tego. Znalazłem „ćwiczenie” sprawdzające poziom umiejętności (wbijania bil) oparty o odmianę gry „10-tke”. W tym materiale który znalazłem, ćwiczenie polegało na ustawieniu trójkąta do „10” następnie rozbiciu jego. I bez względu na to czy wpadło coś rozbicia czy nie, wzięciu „bili do ręki”(oczywiście tylko w pierwszym podejściu po rozbiciu he he) i próbie skończenia wszystkich bil z podejścia. W przypadku „wpakowania” białej lub pomyłki na kolorze, podejście jest zakończone („kombi” chyba są dozwolone). Bila która jako ostatnia została poprawnie wbita, wyznacza nam liczbę punktów w tym trójkącie. W ten sposób układamy 10 trójkątów pod rząd, mając możliwość uzyskania od 0 pkt-ów (teoretycznie do 100pkt-ów). W materiale który czytałem, było zrobione jakieś dziwne (dziwne nazwy typu AA1, CC2 etc.) 9 klas (podziałów) graczy ostatnia - najwyższa klasa (zrobiony poziom teoretycznie dosyć niski) powyżej 70pkt-ów była tylko normalnie nazwana, po prostu: PRO).
Stwierdziłem, że my (forumowicze) też możemy sobie zrobić coś takiego tylko może na trochę innych, aczkolwiek podobnych zasadach. Proponowałbym, wykonywać te próby w odmianę 9bil na ww. zasadach z wykluczeniem „ataku na 9-ponieważ była by wówczas duża niejasnosć”. Można by było wyznaczyć klasę gracza np. od 1-9, czyli z 90pkt-ów możliwych do uzyskania wyznaczyć klasy:
Level ”1”(poziom gry) 0-10 pkt-ów
Level ”2” 11-20 pkt-ów
Level ”3” 21-30 pkt-ów
Level ”4” 31-40 pkt-ów
Level ”5” 41-50 pkt-ów
Level ”6” 51-60 pkt-ów
Level ”7” 61-70 pkt-ów
Level ”8” 71-80 pkt-ów
Level ”9” 81-90 pkt-ów (ten poziom mógłby też nazywać się “PRO”)

Przykład:
Rack 1 -4 (wbite bile)
Rack 2 -6
Rack 3 -3
Rack 4 -7
Rack 5 -9
Rack 6 -5
Rack 7 -5
Rack 8 -6
Rack 9 -8
Rack 10-4
Razem: 57 pkt-ów – poziom gracza: „6”

Czekam na wasze opinie w tym temacie czy pomysł wam się podoba? A może ktoś by widział jakieś zmodyfikowanie testu? Powiem ze przy okazji wykonania takiego testu można to też przeliczyć bardzo łatwo na procenty skuteczności. J.w 57x100=5700,/90 = ok. 63%
W przypadku nie jasnego wytłumaczenia (tego testu) proszę o pytania.
Puzdro dla wszystkich bil-maniaków

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Raku11
Jedynka
Jedynka

Raku11 is offline 

więcej info »

PostWysłany: Pią Sie 17, 2007 3:43 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

Pomysł dobry. Można by jeszcze ponazywać te levele np. Lev. 1 - Początkujący. A po drugie byłoby to dobry sposób na kontrolowanie poziomu gry w danym okresie czasu. Raz w miesiącu zrobić taki test i zobaczyć różnice za miesiąc.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

pwarych
Trójka
Trójka

Klub: Frame, Tago, Dziewiątka
Gra od: 2009 r.

pwarych is offline 

więcej info »

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 9:22 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

Znalazłem test sprawdzający zdolność celowania i wbijania.
Być może opis towarzyszący punktacji jest lekko żartobliwy, ale nie znaczy to, że sam test jest żartem.
Wręcz przeciwnie uważam go za bardzo udany.
Nieźle się przy nim namęczyłem i zdobyłem 19 punktów.
Nie wiem na co zwalić tak niski wynik - zły wzrok, alkohol, chorobę czy brak kredy. Póki co wstrzymam się z grą w kręgle, co bezczelnie sugeruje opis przy punktacji.
Myślę, że umiejętność wbijania TAKICH bil może się przydać, nawet gdy gra pozycyjna jest naszą mocną stroną.
A zwłaszcza GDY NIE JEST.

Test Colina Colenso jest tutaj
http://billiards.colostate.edu/threads/drills.html

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG

wojt
admin

Gra od: 1994 r.

wojt is offline 

więcej info »

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 10:43 pm    Temat postu:

Odpowiedz z cytatem

Fajny zestaw. Nie spotkalem sie wczesniej z okresleniem "slop" (wbicie fartem do nienominowanej luzy). Tutaj najczesciej mowi sie "fluke".

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona główna forum -> Wolna amerykanka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: